Vil du med til Afrika? til Burkina Faso.

tiebele_rejse_020_j_807901jThyge Christensen fra Hinnerup v. Århus har lavet et program for en rejse til Burkina Faso i februar 2016. Læs det særdeles spændende rejseprogram herunder. Hvis der er tilstrækkelig interesse for turen, afholder vi et orienterende møde i juli eller august. Ved mødet vil Thyge Christensen være til stede og uddybe programmet og svare på spørgsmål. Er du interesseret i uforpligtende at være med til et sådant møde, så ring eller send en email – senest 30. juni – til Henry Pedersen, tlf.: 75 39 62 57, email: henry.pedersen@tdcadsl.dk eller til Tage Brøgger, tlf.: 75 39 62 92, email: fambroegger@gmail.com I Vestafrikas hjerte:  De fleste tvivler ikke på, at det vil være en oplevelse for livet at komme til Vestafrika og møde mennesker i deres eget miljø. Men samtidig tror mange, at det er en umulig drøm. Det første er rigtigt. Ikke mindst for dem, der har en kontakt som Hovborgs forbindelse til Takaledougou. Det er jo ikke alle, der kommer så tæt på, som vi har mulighed for. Og det er værd at huske, at de områder, denne tur går til, betragtes som meget sikre for rejsende – og at ebola-epidemien heldigvis er ved at ebbe endeligt ud og aldrig nåede Burkina Faso. Thyge Christensen er en meget erfaren rejseleder i Burkina Faso. Samtidig har han en guldgrubbe af personlige kontakter, som åbner mange døre, der ellers er lukkede for turister. Da der kommer så få turister til disse områder oplever de lokale ofte kontakten med os lige så spændende, som vi oplever den med dem. Den skitserede rejseplan er ikke en færdig beslutning. Den kan ændres efter holdets ønsker. Når der viser sig en interesseret gruppe, holder vi et møde, hvor meget kan uddybes, og alt kan diskuteres. Turen kan både organiseres som en grupperejse gennem Trekking Bureauet – og som en privat fællesrejse. Det første bliver lidt dyrere end det sidste, men man er til gengæld dækket ind af rejsegarantifonden. Under alle omstændigheder skriver Thyge i god tid inden turen et længere brev med små og store råd til alle tilmeldte – og der bliver set på visumansøgning m.m. i forbindelse med et informationsmøde. Prisen på ca. 8.750 kr. er foreløbig, men giver en ide om niveauet. Det er baseret på to personer i dobbeltværelse, otte deltagere, og den dækker udgifter til firhjulstrækkere med chauffører, rejseleder, overnatning og måltider (uden drikkevarer), entréer, drikkepenge og honorarer. Enkeltværelser koster 1.500 kr. Flyveturen kan ske fra Hamburg eller Billund. Turkish Airlines har afgang fra Hamburg d. 2. februar kl. 11.30 og hjemkomst til Hamburg d. 15. februar kl. 14.20. Prisen er lige nu ca. 4.800 kr., hvis man selv køber billetten på nettet. Air France har en forbindelse fra og til Billund, der koster ca. 9.800 kr. – her er der en ventetid på 6-7 timer i Paris på hjemvejen.
Ti d. 2. febr.: Hvis I vælger det fly, jeg umiddelbart foreslår, er der afrejse fra Hamborg 11.30 og efter mellemlanding i Istanbul ankomst til Ouagadougou kl. 22.30. Kalifa og jeg tager imod i lufthavnen, og alle installeres på det sympatiske Auberge La Rose des Sables, et velfungerende, vestafrikansk hotel midt i det pulserende Ouagadougou, også kaldet Vestafrikas kulturelle hovedstad. Vi får hver en myggespray og en flaske vand med på værelset.
on d. 3.: Vi ordner veksling af penge m.m. ,før vi besøger det dansk-burkinske skrædderprojekt Fil Bleu http://filbleu-butik.dk/vestafrikanske-tekstiler-syet-efter-maal – og slutter formiddagen med frokost hos Kalifa. Efter en god siesta får vi endnu en storbyfamilie-oplevelse hos hans datter, som byder på aftensmad.
to d. 4.: Tiébélé er blevet verdensberømt for sine dekorerede huse og ender nok på Unescos verdensarvliste http://politiken.dk/rejser/temarejser/ECE2161797/ besoeg-en-royal-landsby- midt-ude-paa-den-vestafrikanske-savanne/.  At stedet så også kan virke noget turistet, er svært at undgå, men vi har kontakt til en god lokal guide – og spiser frokosten i hans cafeteria. Derfra kører vi gennem skoven til Nazingaparkens ligeledes velfungerende, ikke luksuriøse bungalows. Hvad vi ser af dyr på vejen, ved man aldrig, men der er mange elefanter, gazellearter, bavianer m.m. Og hvis vi er der senest kl. 16.30, kan vi nå en tur med lokale guider på ”jagt” efter dyrene. http://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g293769-d480278-i17617162- Reserve_de_Nazinga-Ouagadougou_Centre_Region.html
fr d. 5.: Om morgenen kommer elefanterne som regel og bader i søen ganske nær vore bungalows. Under alle omstændigheder skal vi videre ved 9-tiden, langsomt bumpende ud af skoven mod vest. Frokosten venter os i byen Léo, og vi sover på et hotel i provinsbyen Diébougou, men først skal vi se nogle spændende grotter fra 1914 lige uden for byen.
lør d. 6.:  Inden frokost er vi nået frem til ruinerne i Loropéni, som allerede er på Unescos liste. http://whc.unesco.org/en/list/1225 Vi spiser frokost et lille sted i nærheden, før vi kører videre ad grusvejen mod Hotel Calypso i Banfora – ca. 12 km. fra Takalédougou. Her skal vi bo i flere dage.
sø d. 7. Det er markedsdag i Banfora – et levende, stort, spændende, farverigt marked. Frokosten spiser vi på McDonald, og tidligere rejsende ved, at det ikke er en amerikansk restaurant. Efter endnu en siesta på Calypso skal vi så endelig til Takalédougou, hvor kvindegruppen tager imod og viser os kværnen. Dagen slutter med aftensmad og fællesdans i landsbyen. Palmevin eller hirseøl kan være med til at sikre os mod dehydrering. Landsbyens berømte traditionelle orkester bidrager til at gøre aftenen helt uforglemmelig.
ma d. 8.: Tilbage til Takalédougou. Vi skal ned og se floden, besøge skolen og klinikken og have en forklaring på den store fetich på gårdspladsen hos Kalifas onkel. Efter siesta i Banfora kører vi ud for at se et hønseprojekt og ikke mindst opleve en guldgraverlejr, der giver påmindelser om datidens Klondyke. Der er normalt ikke adgang for turister, men vi har før fået lov. Aftensmaden tager vi nok på hotellet.
ti d. 9.: Formiddagen står i både naturens og kulturens tegn. Vi vandrer op til nogle smukke vandfald http://www.tripadvisor.co.uk/LocationPhotoDirectLink-g482833-d6163521-i129406711- Karfiguela_Falls-Banfora_Cascades_Region.html – og tager derfra til den nærliggende landsby Fabédougou, hvor en lokal familie inviterer på frokost og tager os med til de utrolige klippeformationer, der kaldes ”kuplerne” – https://www.google.dk/?gws_rd=ssl#q=fabedougou +domes+photo . Efter siesta skal vi til Tengréla og i fladbundede pramme ud for at opsøge søens flodheste. Om aftenen inviterer vi Kalifa på aftensmad og bruger tiden til at samle op på tanker og oplevelser.
on d. 10.: På vej til Niansogoni oplever vi en helt ny type fantastiske klippeformationer ved Sindou, kaldet ”nålene” – http://www.tripadvisor.dk/Attraction_Review-g482833-d3838537- Reviews-Les_Pics_de_Sindou-Banfora_Cascades_Region.html , og spiser frokost i et projekt, der bl.a. tager sig af forældreløse børn. Vi har planlagt at nå op til den helt enestående oprindelige landsby i bjergene inden aftensmaden – et sted som de lokale ikke ønsker på UNESCOs liste. Herberget er meget beskedent, startet af den lokale hjælpepræst Richard, som også gerne vil vise os, hvor langt han er kommet med sit hønseprojekt.
to. d. 11.: Vi kører retur til Banfora og spiser frokost på hotellet. Efter siesta tager vi til Takalédougou for at sige farvel og tak og samle op med bl.a. kvindegruppen, der sørger for aftensmad.
fr d. 12.: På turen tilbage til Ouagadougou- nu via byen Bobo Dioulasso – gør vi holdt i Boromo for at opleve de fantastiske dukker ”Les grandes personnes de Boromo”, www.lesgrandespersonnes.com Arrangørerne byder på frokost. Hvis vi kan nå det – og er interesserede, kan vi opleve de hellige krokodiller i Bazoulé, som lige så meget er et spirituelt fænomen som et zoologisk. Aftensmaden nyder vi på hotellet.
lø d. 13.: Det er heldigvis weekend i storbyen, så trafikken er ikke så voldsomt som på arbejdsdage. Vi besøger kunsthåndværkerlandsbyen SIAO med mange boder, arbejdende værksteder m.m. Og hvis man vil have gaver eller souvenirs med hjem, bliver det næppe bedre. Ahidjo har stået for bilerne og været med os hele vejen. Nu byder han på frokost i sit hjem. Efter siestaen, vil vi opleve en øvetime hos børne- og ungdomstruppen Wamde, der har optrådt i Hovborg med stor succes. Aftensmaden nyder vi i børnehjemmet AMPOs fremragende aftensmad http://www.ampodk.mono.net/
sø d. 14.: Det er afrejsedag. Vi kan vælge at opleve kirkegangen i en lille protestantisk kirke, der ikke minder meget om vores folkekirke. Og mon ikke vi skal slutte rejsen sammen med Kalifa med en dejlig middag i ElseTrærups projekt Kologh Naba. Det er et besøg værd, bl.a. i kraft af sin smukke arkitektur –  http://www.kologh-naba.org/?lang=da et godt sted at slutte en begivenhedsrig rejse.
ma d. 15.: Hjemkomst.
Til udskrift:   Burkina Faso

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *